Следродилна депресия

следродилна депресия

Следродилна депресия

Раждането на бебе е едно от най-силните емоционални преживявания в живота на всяка жена. Самият период на бременност е свързан с доста физически неразположения, които я изтощават и на психично ниво. Когато настъпи моментът на раждане, идва и еуфорията от появяването на бял свят на новия член на семейството и всички са радостни.

След като мине този силно положителен емоционален момент, всеки се завръща към предишното си битие, с иключение на майката.

Тя тепърва трябва да се учи да полага грижи за новороденото и да бъде на линия 24 часа в денонощието. Тогава започва да се пробуждат мрачни мисли, че никога повече няма да има свободно време, че партньорът й вече не й обръща толкова внимание и целият фокус е прехвърлен към малкия бебчо.
Всичко това с натрупване води до умора, лишаване от контактите в социалния кръг, липсата на достатъчно време за себе си, малкото сън и постоянният преход между кухнята и спалнята и обратно, може да изкара всяка жена извън равновесие. Промяната на тялото, физическите болежки, спомагат за срутване на самооценката на новата мама.

 Според лекарите, в този следродилен период има хормонален дисбаланс, което допълнително води до раздразнителеност и рязка промяна в настроенията на жената.

Cимптoми нa cлeдpoдилнaтa дeпpecия:

Младите майки или бащи (и бащите могат да развият депресия- постнатална) обикновено губят апетита си, чувстват апатия, имат нарушен сън, появяват се пристъпи на паника, чувството е на безнадеждност, безпомощност, могат да развият автоагресия.

Ако тези симптоми продължат повече от  няколко седмици след раждането е добре да се потърси психологическа помощ.

Много от младите майки грешат, че депресивните състояния ще отминат от самосебеси, но всъщност тук е нужна професионална помощ.

Типичните депресивни симптоми са: 
Тъга, потиснато настроение, раздразнителност, нарушения в съня, апатия. Преобладаващо е негативното отношение към себе си и най-вече към бебето. Майката изпитва абсолютно неприемане на детето и не може да осъзнае, че то вече е част от живота й. Много жени споделят, че се чувстват задушени и притиснати, нямат желание да се грижат за детето, както и да изграждат връзка с него.

Поради това се появява чувство на вина, осъждане и чувство за срам. Много майки, страдащи от тази депресия са плачливи и имат проблеми със съня. Чувстват тотална липса на енергия, нежелание за живот и грижа за детето. Тези жени не изпитват удоволствие от кърменето на бебето, а някои дори отказват да го правят. Жената може да има усещането, че е неспособна да бъде майка и че изискванията към нея са непосилни.

Типично за такива майки е да започнат да осъждат или да отхвърлят детето, например, защото е прекалено малко или прекалено голямо, защото е момче или момиче, защото не е достатъчно хубаво или не е това, което са си представялаи и т.н. Всичко това е последвано от усещания за вина у майката. Защо майките могат да изпаднат в следродилна депресия?


Много фактори биха могли да се свържат с възникването на следродилната депресия, а именно: физиологични болка, преумора, травмиращо (физически и/или емоционално) раждане; психологични очакванията на майката към себе си и към детето, липса или недостатъчна подкрепа от околните, нисък социално-икономически статус; характеристики на бебето труден темперамент, преждевременно родено бебе, болно бебе или бебе с увреждания.

Как да се справите със следродилната депресия? 

Не крийте своите чувства  и не  обвинявайте себе си, че не сте добър родител. Депресията не зависи от чувствата ви към бебето. Не се стремете на всяка цена да бъдете перфектна като родител, това не е възможно. Не се обвинявайте ако давате залъгалка на бебето си или ако го оставите на бабата за няколко часа. Вие имате нужда от спокойствие, което ще ви помогне да се справите с проблемите си.

Ако разпознавате в своите преживявания симптомите на депресия, най-добре се консултирайте с психолог.

Направете го, защото потискането на отрицателните чувства и мисли е като бомба със закъснител.
Следродилната депресия е състояние, което би могло да се появи по всяко време през първата година след раждане. По-често стартира около 10 седмици след раждането.

Любопитно: 
Култури, в които следродилната депресия се среща рядко, имат ритуали предназначени специално за младата майка, като например: предоставят на майката време да се възстанови, осигуряват й почивка от домакинските и други ежедневни задължения, зачитат статута на нова майка, отдават повече внимание на нея, отколкото на бебето. Майка, която може да разчита на добра подкрепа е по- малко вероятно да изпадне в следродилна депресия. 

Проучвания показват, че практичната и емоционална подкрепа от партньора на жената намалява риска от следродилна депресия. Много майки споделят, че много им памага предварителното създаване на обкръжение от подкрепящи хора, още по време на бременността. Така те могат да се отдадат на грижата и опознаването на новия член на семейството възможно най-необременени откъм други задължения.


Подкрепата за майката със следродилна депресия е изключително важна, защото това засилва вероятността майката да започне с желание и да кърми детето по-продължително време. Информираността за ролята и значението на кърменето в условията на следродилната депресия у майката, се счита за важен фактор, който може да повлияе позитивно за създаването и поддържането на стабилна връзка и трайна привързаност между майка в депресия и бебето.

Тема, която може също да бъде полезна за Вас:

Новороденото дете – Център за психологическо консултиране и терапия – Кибал | Семейна терапия – психолози (kibal.bg)

Повече информация за следродилната депресия, може да намерите тук:

Postpartum Depression: Symptoms, Causes, Risks, Types, Tests, Professional and Self-Care (webmd.com)

Други мои публикации:

Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
LinkedIn

Други статии и автори:

Терапия за възрастни
Симоника Денева

Непоисканото добро!

Категорията „добро“ олицетворява различни ценности, поведение и действия, спрямо семейното

Прочети »