4 важни критерия при избор на подходящата гимназия за Вашето дете!

4 важни критерия при избор на подгодящата гимназия за вашето дете

4 важни критерия при избор на подходящата гимназия за Вашето дете!

 

Скъпи Родители, мили деца,

Наближава  времето, в което  вашите деца и вие – родителите, ще изберете  подходяща гимназия за тяхното образование!

Има някои критерии, които за  всеки човек са различни при кандидатстване в гимназия , но могат да се обобщят в следните 4 области.

В статията разглеждам 4-ри важни насоки при избора на подходяща гимназия за Вашето дете.

  1. Спокойна и сигурна среда за децата.

Всеки иска детето му  да е на сигурно място – без риск, където да се обучава, да има благоприятна среда, в която да създаде приятелства, добри отношения с класния ръководител и учителите и да може спокойно да се отдаде на образователния процес и да завърши успешно годината.

Мили деца – позовете се на  интуицията си! Когато влезете в бъдещото училище, опитайте се да усетите обстановката.Какво ви вдъхва тя – спокойствие, че сте  в сигурни ръце, че има на кой да се доверите, дори за своите тревоги,  приятно ли е усещането, докато се разхождате в коридите  или лъха студенина и безпокойство. Това са важни усещания, които всеки може да си постави за цел да наблюдава. Дори и вие родители, а спомняте ли си момента, в който вие пристъпихте прага на вашата гимназия, изведнъж обзеха ли ви спомени- за безгрижните моменти и детския глъч в коридора?!

Ще си призная, че сутрин е много приятно, когато се разхождам по коридорите на гимназията, в която работя и ме поздравяват познатите лица на ученици и учители, цари един ентусиазъм и сякаш кипи един различен живот – живот на идеите, на бъдещи планове, дори и на тревогите – ..“ще ме изпитат ли днес“ 🙂 .Живот , изпълнен с мечти и въжделения за едно по-добро и спокойно бъдеще. Важното е да я има атмосферата на добронамереност и приемственост, а тя се създава от всеки един в тази общност.

Създават я и установените правила, така важни за всяко дете или учител, които спомагат за поддържане на  разумните граници във взаимоотношенията.

И така….стигнахме и до една наболяла тема – ученическите конфликти или конфликтите учител – дете или учител-родител. Искате да сте уверени, че ученическите конфликти няма да накарат детето ви да изпитва притеснение и да си остане у дома, без да иска да ходи на  училище на другия ден.

Конфликтите са тези, които създават напрежение, но и инициират промяната, особено ако всеки, който участва в тях иска и има какво да научи за себе си – как реагира, дали защитава собствените си интереси или е плах и притеснен, че другите ще злоупотребят. Дали може да приеме своите силни страни, но и слабости в някои моменти и какво от тях иска да промени , така че да му е полезно в бъдеще. Всички тези реакции са нормални и всеки един от нас ги е изпитвал поне веднъж в живота си. Няма неразрешими неща, стига да се подхожда с разум в тези моменти.

Най –важно е самият конфликт да доведе до  личностното израстване на всеки участник в него и да има компетентно лице , което да подпомогне бързото му разрешаване и възстановяване на спокойната атмосфера в училищната среда. Това е работата на добрия училищен психолог.

  1. Елитна гимназия.

Какво означава елитна гимназия?

Това, в което се набляга на езиковата подготовка  или има учители с добро име и слава на добри преподаватели?

Или училище, в което залагат на добрата професионална подготовка на учениците?

Добрата материална база и иновативните практики също правят една гимназия елитна, вие как  мислите?

Всеки влага различен смисъл в думата “елитен“, но има и общоприето мнение за това коя гимназия е елитна. Важно в тези моменти е вашето лично мнение за това и какви са желанията и предпочитанията на бъдещия гимназист!

В днешно време образователната система изисква добра подготовка от учениците и тяхното внимание и концентрация, за да може и тя да им даде необходимия материал за тяхното обучение и развитие. Има гимназии, в които изискванията към учениците се разминават с наличните ресурси или възможности на детето за усвояване на материала. Деца, които са в подобна ситуация често са тревожни, чудят се  как ще се справят с домашните и уроците за следващия ден  изпитват притеснения понякога да посещават училище. Погледнато от  тази позиция, елитно училище е това, в което детето се чувства способно да покаже своите ресурси и умения. Т.е. детето има обучителни навици, справя се с учебния материал, като е напълно възможно да има затруднения, но те да не възпрепятстват желанието му да ходи на училище. А това става с придобиване и развитие на навици за учене. Така, че в каквато и гимназия да попаднете просто покажете най-доброто от себе си и знайте , че винаги можете да  подобрите или промените нещо  в навиците си, стига да имате желание и нужната подкрепа от родители, преподаватели или училищни психолози.

С желание и труд, са казали хората, всичко се постига!

  1. Добра професионална подготовка.

Тя в голяма степен е свързана с това, което му се отдава на детето или което то непременно иска да изучи. Казват , че 99 % е труд и 1% талант.

Има деца , които се справят с лекота с ръчния труд и това е талант. Дали повече ще залагаме на ръчната работа , на асоциативното мислене, дали ще умеем да свирим и ще имаме развита слухова памет. Или ще сме интелектуалци, които перфектно се справят с математическите задачи. Всичко това е свързано с развитие на мозъчните полукълба , които в ранно детство разкриват таланта на детето през т.нар. сензитивен период . Така , че родители …важно е добре да познавате детето си , за да разберете , кое наистина ще му върви и ще му носи лекота в действията !

  1. Добър екип от преподаватели!

Знаем , че е много важно учителите да са професионалисти, да умеят да предават знанията  по достъпен  и интересен начин. Да могат да разбират нуждите на децата, да провокират развитие на индивидуалните способности и да са преди всичко човечни – да знаят , че срещу тях стоят хора – личности. Тези деца някои ден ще им бъдат благодарни за топлите думи, за подкрепата и за това, което са успели да научат  от тях , заради добрия тон и правилния подход към всяко дете.

Или както се казва в стиховете:“ Едно благодаря не стига и малък е букетът от цветя, за мъдростта в прочетената книга, която ме научи да чета!“

И не забравяйте …важно е какви са интересите на Вашето дете, каква е неговата визия за бъдещето и  най-вече неговото желание за действие в тази посока .

Успех скъпи деца и на вас мили  родители при избора на Вашето училище….защото заедно и в разбирателство се гради едно много по-успешно бъдеще!

При колебания в своя избор може да се консултирате с училищен психолог!

Антония Бошева, Психолог, Логопед, Бургас | Супердок (superdoc.bg)

uchenici-gu=ymnaziya

Свързани публикации:

Детето ще бъде в 1-ви клас ! – Център за психологическо консултиране и терапия – Кибал (kibal.bg)

Други мои публикации:

Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
LinkedIn

Други статии и автори:

Възрастово развитие
Пенка Георгиева

Загубата

Загубата Смъртта е най-сигурното нещо, което ще се случи в

Прочети »