„Детето ми е на 3г. и Започна Да Ме Отблъсква Понякога. Объркана съм. „

Въпрос от родител: „Детето ми е на 3г. и започна да ме отблъсква понякога. Объркана съм. Нормално ли е да се случва това? „

Eleonora_95

В края на периода до 3г. възраст детето се подготвя  за своята пълна самостоятелност. За целта то има потребност свободно да упражнява своите физически и психологически възможности. Давайте му пространство да експериментира, да бъде спонтанно и активно като убедително присъствате с подкрепа и утвърждаване на правилата, които сте въвели. В тази възраст норма за децата е:

  • Да боравят със собственото си тяло като играят вече координирано с крайниците си, да карат колело на три гуми, да изкачват все по-сложни височини, да имитират мимики и двигателни актове и др.;
  • Говорът се обогатява с нов набор от думи и сложни изречения;
  • Налице са първите рисувателни постижения – човече от кръгчета и черти, дърво, къщичка, оцветяване във форми;
  • Умело развиват фантазията/въображението;
  • Развиват и удовлетворяват потребността да изпълнява партньорска дейност към възрастния. Партньорство се търси и в играта с други деца. В общ план социалната активност на детето приема нови форми. Насърчавайте ги с модел – образец, подкрепящи и позитивни фрази.

Основната работа на възрастният  в този период е: Да предостави терен на детето да изпробва своите възможности. Да даде подкрепа, но да не отнема детската активност.

При други въпроси касаещи възрастовото развитие на детето ви, както и при трудности свързани с отглеждането и възпитанието му, оставам на разположение.

 

Тема, която може също да бъде полезна за Вас:

Развитие на привързаността при деца до 1-вата годинка – Кибал | Семейна терапия – психолози (kibal.bg)

mamaiaz.bg/zashto-ponyakoga-deteto-otblaskva-obitchta-ni

 

Други мои публикации:

Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
LinkedIn

Други статии и автори: