Как да Съобщим на детето за Решението за Развод?

Новината за развод трябва да бъде казана на детето. Недомлъвките и тайните, напрежението на възрастните предизвиква у него любопитство и тревога, давайки възможност на фантазията му да се развихри. За такъв разговор е добре да се подготвят по възможност и двамата родители. Преди това обаче те трябва да постигнат компромис какво точно да бъде изказано към детето, за да не се стигне до поредния конфликт между двамата пред него.

   Не унижавайте авторитета на партньора си пред детето. Не изказвайте презрителни и обидни коментари за родителя, когото те все още обичат.

   Много важно е да се покаже на детето, че родителите се развеждат един с друг, а не с него. Също, че и двамата го обичат както преди и ще продължават да се срещат в грижите за него. Следва да бъде само по – различно.

   От първостепенно значение за децата е как разводът ще засегне живота им – независимо от възрастта им. Подгответе се да обясните какво ще бъде ежедневието им след раздялата с партньора Ви.

   Децата със сигурност ще негодуват и ще искат подробности. Добре е да назовете като причини за решението си факти, които те вече знаят, а не да им казвате неща, които не съзнават. „Много пъти сте ни чували да се караме. Видяхте колко зле се чувствахме заедно през ваканцията“; „Забелязали ли сте от колко време спим в различни стаи и прекарваме все повече време в офисите си?“

    Емоционалното състояние на родителите влияе силно върху децата. Знаете онова правилото при полет със самолет. Първо слагаме кислородни маски на себе си и след това на детето. Ако се чувствате нестабилни, „разглобени“, първо се заемете със себе си – потърсете помощ от близки, приятели, обърнете се към психолог. Начинът по който родителите преживяват развода, е основата на това как ще се справи детето.

Подгответе се търпеливо да отговорите на всички въпроси на детето си и да утвърждавате същите отговори седмица след седмица. Това ще донесе стабилност за него в ситуацията ви.

    Децата се нуждаят от често напомняне, че НЕ те са причината за раздялата на родителите си. „Майка ти и аз те обичаме много и винаги ще те обичаме. Решението да се разделим няма нищо общо с теб. Просто вече не сме щастливи заедно, но искаме да сме щастливи въпреки всичко.“

Какво НЕ бива да казваме:

  • „Баща ти е виновен за всичко, той ни изостави“
  • „Не се дръж като майка си/баща си, нали видя до къде я докара“
  • „Не виждаш ли, че на баща ти не му пука за теб, той си има вече ново дете/семейство“
  • „Баща ти е пропаднал женкар/пияница, няма за какво да ти е тъжно за него“
  • „Разводът е за добро“
  • „Защо плачеш сега, нали в сряда пак ще се видим?“
  • „Тръгвам си вече, едвам изтърпях мрънкането на майка ти“
  • „Днес майка ти беше в обичайното си лошо настроение“
  • „Можеш ли следващия път да ме чакаш пред вратата, не искам да виждам майка ти повече“
  • „Ако искаш мога да кажа на баща ти, че си болен днес. Да не си е намирал друга жена, щом иска да те вижда“

 

Възрастните имат право да вземат различни решения за живота си, да изпитват различни емоции – да са ядосани, тъжни и гневни, но могат и да се справят с различни трудности и проблеми, използвайки опита си, характера си. Ако взетите решения и промени засягат живота на детето, неговото настояще и бъдеще, родителите трябва да се постараят да положат максимални усилия, да не прехвърлат собствените си емоции върху него и то да по-леко случвашото се, както й да приеме решението на големите.

 

      В случай, че срещате затрудения и тази тема Ви е близка, бихте могли да се насочите към нашите услуги:

Индивидуално консултиране и терапия за възрастни;

Консултиране и терапия, диагностика на деца;

Семейна терапия и работа с двойки и др. 

 

Тема, която може също да бъде полезна за Вас:

Приказкотерапията Като Подход за Преодоляване на Детските Страхове – Кибал | Семейна терапия – психолози (kibal.bg)

http://puls.bg/vzaimootnosheniia-c-32

 

 

 

 

 

 

 

Други мои публикации:

Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
LinkedIn

Други статии и автори: