Как да възстановим връзката с децата?!

  Как да възстановим връзката с децата?!

В динамичното ежедневие родителите са все по-заети, натоварени в работата, а вкъщи ангажирани с домашните задължения. Както те, така и децата често прибягват до технологиите, не само за да са в крак с времето. Сякаш интернет пространството е място за отмора, но създаващо пропаст в отношенията между децата и техните родители.
Дали съществува рецепта за свободно време?
Интернет е мястото, където може да се намери информация за всичко случващо се, но не може да се намери универсална рецепта за свободно време. Често в това пространство може да срещнете детето, изчакващо своето време с родителите.
Покрай бързината на деня , родителите понякога „ забравят“ за децата си, а те притихнали с телефон или таблет в ръце, бавно и полека спират да напомнят за себе си. Електронните устройства станаха един удобен заместител на родителската подкрепа и „детегледачка“, в моментите, в които родителите искат да си поемат глътка въздух от изпълнените с емоционални преживявания дни. Често децата споделят, че когато мама и татко са заети, те изпитват тъга, разочарование и самота, които трудно преживяват и намират утеха в поредната електронна игра. А нуждата, която имат в тези моменти е да споделят времето си с  любимите хора.
Потребностите на децата от любов, разбиране и подкрепа, могат да бъдат удовлетворени  единствено от техните родители. Така те очертават пространство, в което детето може да трупа своя жизнен опит, да се научи да изразява емоциите и своите потребности, да може да получава подкрепа при възникнали трудности в общуването и адаптацията в социалната среда и обяснение на причините за това. Важно е да разбере, че „ грешка“ означава възможност да опита други начини, довели до успех в начинанията му, да изгради стабилна самооценка и свой собствен стил на общуване с хората, уверено да опознава възможностите си и така лесно да намери своето място в обществото. Липсващото време с родителите оставя своя отпечатък в нагласите, общуването, действията и като цяло оказва негативно влияние при формирането и проявата на личността.

В следващите редове, предлагам на Вашето внимание ежедневни дейности, с които може да възстановите връзката с децата си и да откриете своята уникална рецепта за ползотворни преживявания:

  1. Да разговаряте за чувствата. Разговорът за чувства може да е дори една усмивка или проронена сълза след тежък ден, може да е нежна майчина прегръдка сред спокойствието на дома.
  2. Да осигурите пространство да творят, да опитват нови неща, а вие да бъдете до тях, да се радвате на успехите в новите им начинания, да им гласувате доверие, че могат да се справят с реалността наоколо, дори с едно изречение: „ Гордея се с теб „.
  3.   Да се разходите в парка, да се полюбувате на природата. Допирът до нея успокоява сетивата и снема емоционалното напрежение.
  4.    Да направите нещо заедно под звуците на любима мелодия – може да подредите масата за вечеря , но тези малки моменти са способни да вдъхнат увереност в детето, че се справя с ежедневните задачки.
  5.    Да им покажете как да ремонтират колелото си или някоя счупена играчка – уменията, които децата придобиват с възрастта и за които разчитат на силното бащино рамо.
  6.    Да почетете заедно или да нарисувате нещо любимо.
  7.    Да измислите  занимания и игри, които събуждат креативността, развиват въображението, чувството за отговорност и  повишават самооценката на децата.
    В игрите и творческите занимания те могат да споделят свои чувства и преживявания, а родителите имат възможност да опознаят не само своето дете, но и част от себе си.  Възстановяването на връзката с детето може да отнеме време и усилия. Зависи от това какви са причините за вашето отдалечаване и колко дълготрайно е било то. Ако имате колебания как да постъпите в тези моменти, може да се обърнете към  детско-юношески психолог.

Антония Бошева – Психологическо консултиране и терапия за деца и възрастни – Начало (facebook.com)

Свързани статии:

Развитие на привързаността при децата през 1-вата годинка! – Център за психологическо консултиране и терапия – Кибал (kibal.bg)

Други мои публикации:

Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
LinkedIn

Други статии и автори: