Какво Mоже да Провокира Децата да Лъжат?

  • Детски истории и фантазии
В по-ранна детска възраст измислените детските истории и фантазии могат да са начин детето да се справи с психичното съдържание в себе си.

 

  • Страх от наказание
Децата се страхуват да не бъдат наказани. Случва се в семействата на строги, авторитарни родителите със силно завишени, нереалистични очаквания.
В тези условия детето просто опитва да се справи със ситуацията, така както може. Лъжата може да е неговия начин.
  • Сред другите
В училищна възраст и през периода на пубертета децата може да лъжат, за да изглеждат достойни в очите на приятелите си.
Така например, в компания те може да разкажат, че са приятели с известен инфлуенсър. Да се похвалят с „имането“ на родителите си, преувеличавайки истината.
Няма нищо тревожно, ако това се случва от време на време.
Ако обаче детето твърде често прибягва до подобни лъжи, това е сигнал, че то наистина е неудовлетворено от себе си, преживява се ниско оценено и недостойно и др., има проблем с адаптацията в социалната среда и др.
В подобна ситуация е добре да поговорите и да разберете защо той се чувства така. Възможно е връстниците му да не го уважават, да му се присмиват, да го обиждат.
  • Протест
Често детските лъжи са израз на протест срещу ограниченията, които родителите им поставят, (ако не се поставят по подходящия начин) и воюват за своята самостоятелност.
  • Да наложат лични граници
Във възрастта 10-12 години те смятат, че няма защо да споделят всичко с родителите си. Това е периода на първият пубертет в който започват да се отделят като самостоятелни, да формират автономност. На тях им се налага и е желателно да се справя с тази задача. Затова, ако усетят, че се опитвате да налагате своя авторитет и власт, както в детството им, може да прибегнат и до лъжи.
  • Семейни проблеми
Ако детето често прибягва до лъжи е много вероятно в семейството не всичко да е наред. Напр. в подобна ситуация попадат често деца, чийто родители са пред развод. 0собени са ситуациите в които родителите не са въвели идеята за раздялата навреме и по подходящ начин, действат скрито с недомлъвки и оставят рисково пространство, лишено от съдържание, което детето да изпълни с фантазията си за това какво се случва в семейството му. Тук лъжата може да стане добър помощник на детето да се справи със ситуацията.
Още статии по темата:

Други мои публикации:

Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
LinkedIn

Други статии и автори: